Krummerum II

Østers
Relief
Relief
Relief
Relief
Relief
Relief
Perspektivet snyder, men dette er masken set bagfra, altså et hulrum.

I forlængelse af sidste uges fold (2008-32) om kurvede folder er her et svar fra Simon. Alle de "hvide" billeder her på siden er hans foldninger. Han skriver (mine noter markeret HD):

Jeg bruger [...] 139 g/kvm papir og en passer hvis ene spids er slebet rund på en sten (det tager noget tid). Det kan også hjælpe at spænde arket fast med tape, men de eksempler jeg sender her, er holdt fast med hånden. Det drejer sig om "øjet i papiret" som jeg lavede efter arbejdet med de koncentriske buede og lige foldelinjer [se sidste uge, HD], Det var ærefrygtindgydende for første gang øjet i papiret så på mig! De ledsagende varianter og A-format skabelon (netop A-formatet!) er for at vise forsøgene fra dengang [starten af 1990'erne, HD]. Nyt i denne runde er en første krydsning af buede og lige foldelinjer. Den udklippede kan samles med sytråd (løkke med løbeknude) [jeg viser den bevæget med fingrene - her bliver øjet forvandlet til en østers, HD]

Med disse grundlæggende teknikker, kan man fx gentage mønstrene og få store reliefbilleder med blandinger af buede og lige folder. Man kan finde eksempler på Flickr.

En ekstra ting: Da jeg besøgte Simon, viste han mig en ny variant af maskerne hvor Anthon havde inverteret øjenlåget. Jeg har her foldet en efter hukommelsen. Effekten er glimrende til øjnene, og i tilgift folder ørerne flot op.

Opdatering 2008-12-11

Jesper Heine Jensen har suppleret med at tilsvarende folder er lavet af matematikeren David Huffman (1925-1999, se Wikipedia). Han er bl.a. verdenskendt for for Huffman-kodningen som vi bruger i datalogi, men har altså også ydet et tidligt bidrag til matematisk baserede kurver i papir, se fx denne side fra 1996 og denne artikel fra New York Times, juni 2004.

Jesper fortæller desuden at foldninger som dem Simon lavede i starten af halvfemserne, kan ses i Eric Demaine & Joseph O'Rourke: Geometric Folding Algorithms. Linkages, Origami, Polyhedra, Cambridge University Press 2007, side 295.

Jf. ugens fold 2008-08 er Simon hverken den første eller den sidste som har fundet frem til folder af disse typer. Følg bl.a. linket til den meget spændende side af Erik og Martin Demaine med glimt af de kurvede folders historie.