Vi har tidligere set (ugens fold 2007-44) hvordan krympefolder som går "hele vejen rundt" om midten af papiret kan få papiret til at kurve. Hvis man lader folderne gå i koncentriske cirkler om et hul i midten af papiret, får man en 3D-kurvet overflade som kan vrides rundt i de mest fantiske former.
Inden for origamiverdenen er den blevet indført af Thoki Yenn i forskellige varianter, udviklet en gang i 1980-erne. Han præsenterede bl.a. modellerne "Before the Big Bang", "DNA" og en hat. Kunihiko Kasahara har i Extreme Origami en vidunderlig gennemgang af flere af disse modeller. Bogen kan i øvrigt stærk anbefales.
Men den første kendte udgave blev lavet af en studerende på et kursus i Bauhaus med Joseph Albers som lærer. Der er en gennemgang af dette af Erik og Martin Demaine, hvor man også ser den hyperbolske paraboloide som tidligere er vist på ugens fold 2007-44.
Varianten med to inden i hinanden (se til højre) giver en flot effekt. Den synes triviel, men jeg har dog ikke set den hos andre.
Det vil være en interessant øvelser at prøve at lave andre varianter. Det største problem vil være at få tegnet foldekurverne op, for det er ikke noget man lige laver med fri hånd.
Essentielt set tager man en cirkelskive, klipper hul i midten, og krympefolder den så i koncentriske cirkler, hvorefter kurverne tvinger modellen op i forskellige former. Thoki Yenn og Kunihiko Kasahara laver cirklerne ved hjælp af en skabelon-lineal hvor de har udstanset huller i de rigtige afstande. Det gør det nemmere at lave mange figurer. I projektet cirkulære kurver viser jeg en variant med passer og lineal som kræver en stor passer og optrækning af stregerne bagefter.