Papir

Indkøb

Kopipapir kan fås overalt. Origamipapir er lidt sværere, men fås ofte hos papir- og boghandlere, og lejlighedsvis også i 'ting'-butikker som Ærlige Bent eller japansk inspirerede butikker som fx Boutique Taeko, Gothersgade 17 i København.

Det kan også købes via internettet, søg på Google efter origami, papir og papirfoldning.

Prismæssigt svinger det fra en femmer for 20 ark og opefter - kopipapir er dog meget billigere.

papirtyper

Snart sagt alle slags papir kan bruges. Men til de fleste modeller bruges kvadratisk papir, en sidelængde på 15-20 cm er som regel passende.

Kvalitetsmæssigt er almindeligt, glat 80 grams kopipapir, eventuelt lidt tyndere, ganske glimrende.

Nemmest og flottest er som regel origamipapir der på forhånd er kvadratisk tilskåret. Ofte er papiret farvet forskelligt på for- og bagside hvilket giver mulighed for farveeffekter i foldningen, alt efter hvilken side der er udefter på de forskellige dele.

Noget papir er helt specialtillavet. Fx kan man altid op mod jul finde strimler til fletning af kurve og stjerner. Og man kan også få glanspapir, silkepapir og (tyndt) farvet karton.

Man kan også bruge fx: Servietter: er for bløde til de fleste ting, men giver fx glimrende åkander. Tebreve: tilklippes i kvadrat og foldes i moduler som samles til større helheder. Slikpapir: er glat og noget besværligt, men giver farvestrålende små figurer. Telefonnotepapir: fås kvadratisk og i farver - udgaven uden "stick-it" lim er mest praktisk. Visitkort: er endnu et helt specielt medie, pga. stivheden kun egnet til meget simple figurer.

Fra A4 til kvadrat

a4 trin 1
A4, her hvidt kopipapir.
a4 trin 2
Fold diagonalt over.
a4 trin 3
Vend papiret.

a4 trin 4
Fold enden op.
a4 trin 5
Tryk flad ud mod siden.
a4 trin 6
Sådan.

a4 trin 7
Snit det af med en kniv.
a4 trin 8
Resultat: et kvadrat og et aflangt papir, en slip.
I stedet for at bruge en kniv, kan man markere folden skarpt både den ene og den anden vej - og så forsigtigt rive slippen af.