Origamikunsten ramte også Danmark, let forsinket, i starten af 60'erne. Mine forældre blev så interesserede i at prøve det mere end med brug af hvidt A4-papir, og drog derfor til den nærmeste købstad, det dengang noget søvnige og konservative Ringsted. Inde i boghandelen spørge de den unge ekspeditrice: "Har I origamipapir?". Hun rødmer, stammer, og forsvinder ud bagved. Lidt efter kommer chefen selv ud og spørger "Hvad var det De spurgte efter?". Min far: "Origamipapir". Boghandleren: "Mon ikke hellere De skulle prøve på Apoteket, den slags ting fører vi ikke her!". Man kan kun gisne om hvad boghandleren og ekspeditricen har troet origamipapir har været til.
Papirfoldning hænger selvfølgelig tæt sammen med tilstedeværelsen af papir. Derfor er kunsten da formentlig også ældst i Kina og Ægypten. Men det er i Japan at origami udviklede sig til en del af den traditionelle dagligdag, fortrins med ceremonielle og pædagogiske formål da mængden af papir trods alt ikke var rigelig. Det ændrer sig i 1900-tallet, og i midten af århundredet er der flere flere steder i verden entusiaster der uafhængigt af hinanden udforsker og opfinder stadig flere aspekter, teknikker og figurer. Det er folk som Samuel Randlett, Gershon Legman, Adolpho Cercada, Ligia Montoya og den måske største af dem alle, Akira Yoshisawa, der ved sin død var et japansk nationalikon. Yoshisawa opfinder det sæt af diagrammeringsteknikker som følges af stort set alle i dag og som gør at man kan folde selv de mest komplekse figurer uden at kunne det sprog bogen i øvrigt er skrevet på.
Tiden er altså moden for en større udbredelse. Briten Robert Harbin, som oprindeligt er magiker, opdager origami og udbreder origami i 1950'ern, og han overtaler senere BBC til at bringe et ugentligt origamishow med ham som underholder. Det er også Harbin der som den første i vesten indfører den japanske betegnelse for papirfoldning, origami. Det kommer af "oru" (at folde) og "kami" (papir). I samme periode opretter Amerikaneren Lillian Oppenheimer med stor entusiasme og gennemslagskraft det første origamicenter, OrigamiUSA. I England kommer the British Origami Society.
I Danmark har origami ikke stået stærkt, men dog jævnt hen over årene. Vi har haft en enkelt verdensberømt folder, Thoki Yenn (1919-2004) med det oprindeligt borgelige navn Thorkild Søndergaard Jensen. I de første mange år optrådte han som magiker og papirklipper, men efter et møde med Lillian Oppenheimer i starten af 60'erne også entusiastisk papirfolder. Han dannede Dansk Origami Center i 1991 hvor jeg oplevede hans meget levende, dygtige og venlige væsen i starten af 90'erne. Desværre ophørte centeret da Thoki Yenn ikke længere kunne overkomme administrationen. Der er i dag ikke et naturligt samlingssted for danske foldere. Mikael Kristensen, også en dygtig folder og medlem af magisk cirkel, har planer om at oprette et nyt samlingssted under en eller anden form, knyttet til domænet origami.dk.
Hvis du vil vide mere om origami-historie, er David Listers essays et spændende sted at læse.