Folderier

Definition

Origami defineret som "foldning af papir af enhver regulær form for at danne to- eller tredimensionale modeller af levende væsener, ikke-levende objekter eller abstrakte former". British Origami Society (BOS) (min oversættelse).

BOS' afgrænsning af origami (se boksen) er der rimelig bred enighed om. Men det siger ikke meget om hvad man så kan få ud af papirfoldning. De fleste oplever fascinationen ved at folde et stykke papir lidt, og pludselig fremstår, som ved trylleri, en eller anden figur. Jeg kan ikke selv sætte dato på første gang jeg selv oplevede papirfoldning, men jeg har tit siddet et sted og foldet forskellige figurer, og så oplevet både børn og voksne være betaget af figurerne. Og vigtigst af alt: De har haft lyst til at prøve selv. En båd eller en hoppende frø kan enhver få succes med, og for de blot lidt større eller mere øvede kan æsker og flyvende fugle også let lade sig gøre.

Fisk Græshoppe

Der er forskellige stilarter inden for foldning. En trend går i retning af at opnå mere og mere naturtro figurer ved at øge mængden af folder og bruge mere og mere avancerede teknikker. I nogle tilfælde er det lige før man modellerer figurerne op som papmaché uden vand (eller med - der er en teknik der går under navnet "vådfoldning"). Et eksempel er Montroll og Langs dybhavsfisk. Det er ikke min kop te. Jeg foretrækker en enklere form for foldning hvor papiret mere fremstår som det det er: papir. Det er selvfølgelig ikke en skarp grænse. Græshoppen er absolut heller ikke for nybegyndere, men bevarer de rene papirlinjer (og er helt uden klip).

Pingvin Rose

Et godt eksempel herpå er den lille pingvin: Den kan laves med få folder, og er nem at få til at lykkes, og dog ligner den skuffende en kær lille unge. Et andet eksempel er Kawasakis rose som rimeligt nok er blevet meget populær og har givet inspiration til flere andre modeller.

Rosen er et eksempel på udnyttelsen af papirets egen spændstighed. Det kan man drive længere ud. Eksempler ses nedenfor. Her kommer man til gengæld ind på en anden form for kompleksitet, nemlig hvad man kunne kalde for "artistisk fornemmelse". Græshoppen ovenfor er nok meget kompleks, men følger man vejledningen, vil man med god sikkerhed nå frem til en vellignende figur (i hvert fald i andet eller tredje forsøg ;-). Men figurerne nedenfor har ikke nogen faste holdepunkter, og deres plastiske udtryk og autencitet står og falder med at folderen får lagt en fold en anelse mere i den ene eller den anden retning.

Kat Gudestøtte Aalto-inspireret vase