Vi starter året med et festfyrværkeri af fjæs, af ansigter med øjne, ører, næse og mund i mange kombinationer. Brug fjæsbyggeren til at generere netop det du bedst kan lide, og prøv selv at lave flere varianter. Det er let!
Baggrund
Fjæsene er et resultat af den danske foldeskole. Første gang udstillet på Brønderslev bibliotek af Simon i efteråret 2008 med 72 systematiske varianter fordelt over 13 plancher. Nu altså mekaniseret som en fjæsbygger her, og næste gang udstillet på Herlev bibliotek i vinterferien uge 7, 2009, af mig (i et nyt sæt).
Den enkelte maske er enkel. De sværeste tager 5 minutter at folde. Det ville altså være mærkeligt om ikke en række af dem har været opfundet og foldet af andre op gennem tiden. Det nye er først og fremmest den generative systematik som afføder en kreativ mangfoldighed af nye modeller.
Den systematiske ramme: En simpel base med anvisning på hvor ørerne, øjnene samt næse/mund skal være. Inden for denne ramme er der i praksis ubegrænset mange muligheder hvor alle kan være med til at finde deres egne modeller. I den forstand er der et familieskab til Friedrich Fröbels "Folds of beauty" som i starten af 1800-tallets Tyskland blev brugt til pædagogisk at inspirere børn i hans nyopfundne børnehaver. "Skønhedsfolderne" dækker over en mangfoldighed af symmetriske mønstre inden for systematiske rammer af blintz- og dobbeltblintzfolder. Fröbelskolen lagde størst vægt på disse "Folds of beauty", hvilket desværre bevirkede at andre grene af origami, som fx "folds of life" (dyr og fugle), blev nedprioriteret. I det lange løb kom en ellers fremragende kreativitetside dermed til at virke begrænsende på kreativiteten.
Forhåbentlig kan fjæsene her være et moderne eksempel på den kreative generativitet der uomtvisteligt var (og er) i Fröbels skønhedsfolder, uden at man derfor glemmer den virkelige mangfoldighed der er i origami. Måske vi endda kan komme med andre eksempler senere - vi (ikke mindst Simon og Anthon) har arbejdet meget med andre simple foldeformer, fx kvaderfolder (smådyr af små kvadrater, eksempelvis fugleungen) og protofolder (foldestumper der sættes sammen i større modeller, se ugens fold 2008-49 om papbuk).