Fugle

Eksempler

Juletræ og tekst
Juletræ (smukt papir, men dårlig kontrast i farverne)
Quake-symbol. Fletning: Rasmus Dybkjær, 2000 (12 år gammel).

Skabelon

Man kan udskrive og tegne og klippe efter denne. Det er dog enklere og meget mere generelt anvendeligt at bruge ternet papir og at udskære efter lineal.

Mønstre

Juletræ
Samme, negativ
Juletræ og tekst "jul"
Juletræ og tekst "jul"
Tekst "god jul"
Tekst "god jul"

Julehjertet er en af de rigtig danske traditioner. Det ældst kendte julehjerte blev lavet af H. C. Andersen i midten af 1800-tallet. Der er mange dejlige motiver, se fx de glimrende bøger Knudsen1975 og FrydendahlKnudsen1998 som kan lånes på bibliotekerne.

Jeg har denne uge leget lidt med "korsstingsmotiver" for julehjerter, dvs. julehjerter hvor de to fløje har lige mange og lige brede strimler og hvor motivet fremkommer ved at de enkelte tern er farvet i den ene eller den anden farve. Man kunne også kalde det bitmønstre (tjah, ingeniører og dataloger kunne...) da hvert felt har netop to muligheder: enten det ene mønster, eller det andet. Faktisk er det ikke helt sandt: nabofelter af samme farve kan enten dele farvestrimmel, eller, hvis de går på den anden led, bestå af forskellige strimler.

Det er nemt at danne motiver. Man skal bare have et kvadrat på ternet papir, og så farvelægge til det ligner. Man vil have de samme problemer som på en computerskærm: Høj opløsning kræver mange tern, og tager lang tid at flette. Få tern er hurtigt at tegne og flette, men giver kun mulighed for grove motiver. Jeg har brugt 16 x 16 hvilket svarer til de små ikoner man ser i Windows, bortset fra at jeg i hjerterne kun har to farver til rådighed.

Jeg foretrækket at motivet vender rigtigt når hjertet hænger. Men der kan være markante stilforskelle, sammenlign fx de to måder at skrive "god jul" på til højre nederst.

For at de to fløje skal holde på plads, skal der ude i kanterne være tern af begge farver. Helt generelt bliver det også et mere robust hjerte hvis ikke der er for lange "løb", dvs. en strimmel som spænder over mange felter. I Quakehjertet til venstre er man oppe på et løb på hele 20 ud af de 24 tern, men bemærk hvordan man i kanterne har anbragt 2 rækker alternerende tern så hele fletningen låser godt i position.

De er nemme at klippe ud fordi man blot skal have lige brede strimler. Jeg foretrækker at sætte mærker med lineal og så skære ud med en hobbykniv langs en lineal efter mærkerne. I længden af snittene kan det være en fordel at lægge 4-5 mm til så der er plads til at strimlerne ikke ligger helt tæt undervejs. Rundingen tegner jeg med passer og klipper ud med saks. Husk at holde godt fast i papiret så de to (eller fire, hvis man tør det hele på én gang) lag ikke forskubber sig.

Under fletningen må man hele tiden holde øje med at man får de rigtige tern med. Man må hele tiden tælle efter. Men ellers foregår det helt som ellers når man fletter hjerter.

Børn kan sagtens være med, hvis de ellers evner at koncentrere sig. For mange år siden, formentlig omkring år 2000, kom vores søn på dengang omkring 12 år og fremviste Quakehjertet ude til venstre (for de ikke indviede: Quake var et udmærket "skyd først" computerspil som var meget populært dengang). Det er 24 x 24 strimler, så det kræver en solid tålmodighed og et sikkert tællearbejde. Vi var ikke sikre på hvor han havde motivet fra, men designet er fra Skjalm Rosenkjær Arrøe (alia Steel Lynx) som daterer sit hjerte til 1998 (tak til Skjalm for opdatering af link, 2010-05-03).

s