A5-fly

Oftest folder man flyvere i A4 (som jo er lige ved hånden i enhver skole), men jeg vil gerne referere Simon: "Jeg har altid været imod at papirflyvere til og af børn skulle være A4, idet denne størrelse ikke er i forhold til hændernes udstrækning: Hvorimod A5-flyvere, efter min erfaring, i enhver henseende (størrelse, vægt, stivhed, flyveevne, foldbarhed) er at foretrække." Eneste ulemper er så vidt jeg kan se, at man normalt vil være nødt til at halvere A4-papir for at få A5. Til gengæld får man så dobbelt så mange fly per ark.

Til indendørs brug er A5-fly heller ikke så voldsomme, de passer bedre med de afstande man normalt kan flyve i klasseværelser og stuer.

De to øverste modeller på siden og på det store billede herunder, "jagerfly" og "svævefly 2", er kandidater til gode standardfly. De er ikke svære at folde, og giver robuste fly med udmærkede flyveevner.

Jager- og svævefly

De andre fly har andre egenskaber som er interessante at prøve. Jeg har selv en del problemer med at få "radiatorflyet" til at holde et stabilt svæv, den begynder nemt at rotere og flakser så til jorden som en anskudt fasan.

Derimod flyver svævefly 3 som regel nydeligt, og den har jo en elegant krop.

Svævefly 1 (den originale) er næsten lige så stabil som svævefly 2. De er også næsten ens, blot går midterombukket går hver sin vej så trekanten enten er nedenunder eller ovenover, og omvendt med tværkanten. Jeg har en teori om at tværkanten på oversiden af svævefly 2 giver lidt mere "vingefacon" og dermed opdrift, ligesom tværformen på flyvinger normalt buer mest på oversiden.

Til slut en lidt overraskende krølle: Jagerflyet blev opfundet i et forsøg på at lave varianter af elefanten snabel-A, idet den indledende vingefold var et forsøg på at lave en snabel. Det mislykkedes;-) Men jagerflyet er udmærket. Afledt heraf er nu en opgave: Lav et Dumbo-fly som giver mindelser om en elefant med snablen strakt fremefter og med store ører som vinger!