Bredmundede frøer

bredmundet frø
bredmundet frø
Foldet af Hans Dybkjær
bredmundet frø
bredmundet frø
bredmundet frø
bredmundet frø
Foldet af Simon Andersen
bredmundet frø
bredmundet frø

Kvæk! Kvæk! Kvæk! Hvor har vi en stork? Jeg har nu tilbragt noget tid på at genskabe og beskrive Simon Andersens   bredmundede frø, og han skriver "de skal netop være bredmundede for at være danske!"

Det er en herligt udtryksfuld frø, men absolut ikke for begyndere. Heldigvis havde Simon sendt tre eksemplarer, for jeg måtte dissekere den ene fuldstændigt (frø-dissekering er ellers en traditionel naturvidenskabelig disciplin). Men når man først har lært frøen, har man også forstået en masse mere om papir og dets muligheder.

Bredmundede frøer i cirkeldans

Undervejs opfandt jeg den brednæsede mand beskrevet i sidste uge, og når man følger diagrammet, vil man se at der flere steder er andre figurer der kæmper for at komme ud af frøens forskellige stadier. Umiddelbart har man bare en flad midte med fire spidser ud, noget man også har i den traditionelle oppustelige frø, så hvad er det man får med den bredmundede frø?

Der er to hovedforskelle: dels er der brugt A4 hvor der er længere ud til hjørnerne, så man får længere spidser, dels er centrum i starten anbragt asymmetrisk på den ene led. Derved bliver det der, hvis man ser godt efter, ellers bare er en traditionel indledende grundfold, til et helt nyt udgangspunkt.

Senerehen er der så brugt nogle ikke helt nemme folder til at slanke og forme frøen:

Man burde kunne forfølge ideen med låse- og sænkefolder til at skabe et pusleri hvor opgaven er overhovedet at finde ud af hvordan man folder papiret ud (og efterfølgende folde det på plads igen - for denne type folder i 3 dimensioner gør at det er svært at holde øje med hvad der egentlig skete undervejs).