Jeg har læst i en bog fra 1935, Småsløjdsystemet, som inspirerede mig til at lave en ny, meget simpel foldehistorie om hvordan man folder en blintz. Den kommer til sidst, efter lidt kulturhistorie.
Småsløjd fra 1934
Sidste år bragte en Politiken en underholdningsserie med simple foldemodeller taget fra Lærebog i Dansk Skolesløjd. Smaaløjdsystemet til Brug ved Undervisning og Selvarbejde. Med 714 oplysende Tekstbilleder. Udgivet af Dansk Sløjdlærerskole, København, 1934. Redaktører: G. F. Krog (lærer, forstander for Dansk sløjdlærerskole), Clausen, Th. Rasmussen (lærer, formand for Københavns kommuneskolers sløjdlærerforening) og R. C. Rasmussen (lærer, formand for Dans sløjdlærerforening). 336 sider.
Bogen har fire hovedafsnit: Første afsnit er en indledning med kultur, Aksel Mikkelsen, Friedrich Fröbel, Rousseau og andre udviklingsfilosoffer, børn, arbejdsstillinger, og en forbløffende masse om sand, og et billede af sandmanden som kørte rundt med sand i gaderne.
De tre hovedafsnit om egentlig småsløjd omfatter ler, papir og Snore. Der er dog også et par småafsnit om bast og peddigrør. Men det er selvfølgelig de 146 sider om papirsløjdsystemet der interesserer os mest her på siden. Hele 83 er om papirfoldning.
Omhyggelige tegninger, fotos og trin-for-trin-instruktioner forklarer hvordan man folder modellerne, ligesom der er vejledning i de bedste papirvalg. Desværre er opsætningen ikke særligt pædagogisk, og detaljeniveauet meget ujævnt.
Se fx vejledningen i at folde et saltkar nedenfor. Billederne til at folde de fire hjørner til midten er fine nok, selvom de ikke overholder moderne symbolstandarder. Men de er løsrevet fra teksterne, og de næste trin er kortet ned til et billede (Fig. 159) hvor man skal indse at det er den anden blintz lavet fra bagsiden, og et foto af den færdige model.
En foldehistorie: Blintz
Men netop ovenstående opslag sætter navne på hvad figurerne ligner. Man ser her arven fra en pædagogisk tradition med den mundtlige fortælling i centrum. Det er blevet til vedlagte foldehistorie som også er inspireret af at vi i dag fik vinterens første snevejr (vi er sidst i marts). Væv selv videre på fortællingen.