En æske til små gaver

En hue bliver til

(Klik på billederne for stor størrelse)
Det ideelle mål: Studenterhue 1980, størrelse 62
For rundpuldet, og skyggen op?
Baseret på æske, skyggen oppe.
Baseballkasket, måske. Studenterhue, nej.
Bøllehat, måske. Studenterhue, nej.
Hvad skal jeg siger?
Bagenden er noget af det rigtige!
Rør-udgave, svært at se, men det begynder at ligne.
Den er her! Lidt høj måske, og pulden roder lidt.
Soldaterhue 1864.
Prøveeksempel til Chili.
Nu med soltag :-) men lav nok.
Proportionerne på plads...
...og kant og skygge får bagsidefarven!

Studenterhuen her er et bestillingsarbejde til ungdomsmagasinet Chili. Den findes på side 78 i nr. 6, juni 2009, under overskriften "Dumpet studiet? Frygt ikke... Fold din egen studenterhue", i en opsætning baseret på min vejledning.

Ud over at finde et design med en rimelig lighed, var det vigtigste krav at der kunne laves en vejledning på en A4-side som bladets læsere med en vis rimelighed (og ihærdighed) kunne forventes at følge. Prøv selv om det kan lykkes for dig! Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at stille dem på foldning.dk/forum.

Om at designe hatten

Det var interessant at forsøge at lave denne hue. Ude til højre kan du se en række af mellemtrinene.

Da journalist Andreas Grubbe Kirkelund spurgte, tjekkede jeg først en række bøger og netsider, bl.a. Helle Fager Ehlers udmærkede lille bog Papirhatte, og da der ikke var noget der passede, eksperimenterede jeg mig i stedet frem til "soldaterhue 1864" og sendte billede til Chili med note om at den kunne tilpasses. Derefter forbedrede jeg proportioner og skygge, til den færdige udgave.

I designet startede jeg med at tage udgangspunkt i æsker og i teknikkerne fra canopy fra Roskilde Festival 2008, men uden det helt store held.

Nøglen til løsningen var at indse at man skulle bruge en cylinder og ikke en æske som grundlag for foldningen. Da det det desuden lykkedes at farvevende kanten og få en lille skygge på, var resten finpolering af puld-foldning og af proportioner.

Det næste svære punkt var at lave en foldevejledning som det fleste med lidt ihærdighed ville kunne følge, og derefter at få den mast ind på én A4-side. Efter et par forsøg lykkedes det at lave en vejledning som såvel min hjemlige prøvefolder som Chilis redaktion sagde god for.

De to sværeste punkter i vejledningen var dels at tage højde for at læserne ikke kender origamisymbolerne, dels at det kan drille at samle cylinderen og få lagt pulden rigtigt ned. Heldigvis fungerer pulden uanset om man bare maser den ned eller om man folder den omhyggeligt ned.