Rose - uge 2 i 2007

Rose
Rose
Forskellige farver og papirtyper. Klik for stor størrelse.
Rose
Rose
Det kan man også i større (20 cm) og smidigt papir.
Rose
I blødt papir kan man kurve kronbladene ekstra udefter.

Det er ikke årstid for roser, men netop derfor kan vi trænge til at se nogle farvestrålende af slagsen. Modellen denne uge er kendt som Kawasakis rose. De fleste origamiblomster er ret stiliserede, men Kawasakis roser er forbløffende levende. Det skyldes en fornyende udnyttelse af vridefolden der også ses i bl.a. isterningebakken.

Man kan lave flere varianter end vist her, fx ved at åbne/lukke kronbladene mere eller mindre. Eller ved at dreje hele foldemønsteret på papiret.

Foldningen er ikke direkte svær, selvom det kræver noget øvelse og omhu at forme kurverne så de virker levende. Men undervejs går man fra det flade papir til en rumlig form, og det kan være svært at overskue hvad det er der sker. Foldningen er altså ikke for begyndere, og selvom man kan komme igennem med et nogenlunde resultat i første forsøg, skal man regne med at lave adskillige eksemplarer før man mestrer foldningen. Regn med 30-60 minutter per rose, lidt hurtigere når man er i træning.

Til gengæld er foldesekvensen rimelig enkel at huske, især fordi næsten alle folder gentages 4 gange.

Foldningen er et godt eksempel på at man først laver hele foldemønsteret, og derefter samler modellen. Andre folder, fx sumobryderen fra forrige uge, er fremadskridende: hver ny fold forbliver foldet.

Modellen egner sig godt til mange slags papir, gerne i størrelser 10-20 cm. Et papir på 15 cm giver en rose med diameter på cirka 5 cm. Med papir under 15 cm er det som regel svært at kurve kronbladene udefter til sidst. Papir over 20 cm kan være svært at håndtere. Diagram for rose.