Ordbog

 

A4 (en. A4)

A4 er papir der måler 210 × 297 mm, standardstørrelsen på kopipapir. Siderne står i forholdet 1 : kvadratrod(2). Det gør at deler man papiret på midten, får man to nye stykker (A5) hvis sider står i samme forhold. Der er en hel serie af papir, A0 og A1 (tekniske tegninger, plakater), A2 (flip-over), A3 (tegninger, diagrammer, store tabeller, aviser, stort kopipapir), A4 (kopipapir, breve, etc.), A5 (bøger, notesblokke), A6 (bøger, postkort). I origami især interessant pga. den store tilgængelighed. Det er rimeligt nemt at få et kvadrat ud af A4. Der er selvfølgelig også en del modeller designet for A4, fx pileflyet.

action model (en. action model)

En model der kan gøre noget når den er lavet, fx den flyvende fugl eller fly eller den hoppende frø.

AEP (en. AEP)

Asociación Española de Papiroflexia, den spanske foldeforening, se pajarita.com (en pajarita er en lille fugl, stiliseret som papirfoldning).

alfresco (en. Alfresco)

Se maleri.

base (en. base)

Mange figurer er lavet ud fra en bestemt indledning, en grundfold eller basisfold, kort kaldet en base. De mest kendte er vandbombebase, fuglebase, fiskebase og frøbase. Hvis man vil designe en ny model, kan det være en god start at vælge en grundfold som har det rigtige antal spidser fordelt rigtigt. Fx har fuglebasen fire spidser der passer godt til hoved, hale og to vinger. Vandbombebasen har også fire spidser, men de er ikke fordelt til en god fugleform, til gengæld er det nemt at låse dem sammen så man kan puste op til en rummelig figur som fx vandbomben eller hvalfisken.

bjergfold (en. mountain fold)

En fold der dannes ved at bukke papiret bagover så der dannes, ja, en bjergfold ( diagram). Markeres i diagrammer som en skiftevis stiplet og 2-prikket linje. Bjergfold er den ene af de to grundlæggende folder, den anden er dens modsatte, en dalfold.

blintz (en. blintz)

Foldning af alle fire hjørner ind til midten. En almindelig metode til at få mere papir på et senere tidspunkt.

bogfold (en. book fold)

Foldning over midten af et stykke papir så den ene kant bringes over til den modsatte kant.

BOS (en. BOS)

British Origami Society, den britiske foldeforening.

CDO (en. CDO)

Centro Diffusione Origami, den italienske foldeforening.

dalfold (en. valley fold)

En fold der dannes ved at bukke papiret forover så der dannes, ja, en dalfold ( diagram). Markeres i diagrammer med en stiplet linje. Dalfolden er ene af de to grundlæggende folder, den anden er dens modsatte, en bjergfold.

diagonalfold (en. diagonal fold)

Fold mellem to ikke-nabohjørner. I et kvadrat vil det bringe to modsatte hjørner sammen.

diagram (en. diagram)

Egentlig en stiliseret, tegnet illustration. I almen tale inden for origami betegnelse for forklaring af hvordan noget foldes, også selvom det er fotograferet snarere end tegnet.

DOC (en. DOC)

Dansk Origami Center, i 1990-1994 den danske foldeforening. Siden 2010 erstattet af foldning.dk.

Erik Rønholt (en. Erik Rønholt)

Hyggekonsulent, musikpædagog, grafiker og forfatter. Har skrevet flere udmærkede origamibøger på dansk. Bl.a. Papirfoldning og Leg med papir. Se bogliste. 1942-

farver (en. colours)

Som udgangspunkt er papir ufarvet, ofte bleget hvidt (kopipapir). Det meste origami bliver dog lavet af farvet papir, som regel med hvid bagside hvilket åbner mulighed for for-/bagsideeffekter, se fx dr. Albert Schweitzer, larven, sumobryderen og mange flere. Andre figurer, fx den klassiske flyvende fugl, har derimod kun samme side udefter, og man kan derfor lige så godt bruge gennemfarvet papir her. Endelig kan man få mange smukke dekorerede papirtyper hvilket kan give flotte resultater, fx til fugle.

fleksagon (en. flexagon)

En figur der har form af en regulær polygon, ofte en sekskant (hexaflexagon) og som kan foldes rundtfacetterne eller siderne skifter i forhold til hinanden. Gardner1964a beskriver hvordan man laver hexaflexagoner af strimler.

foldelinje (en. crease line)

Linje hvor der tidligere har været en fold. Papiret vil altid huske hvor det har været foldet, selv når man folder det ud igen. Nogle foldelinjer bruges senere i foldningen (præ-foldning), andre er bare resultatet af en midlertidig fold og skal ikke bruges senere. I det sidste tilfælde kan man ofte ændre foldesekvensen så man undgår de overflødige linjer.

foldesekvens (en. folding sequence)

Den liste af foldninger der laves for at konstruere en figur. Der kan være flere foldesekvenser som leder til samme figur. Nogle sekvenser kan være lettere at diagrammere eller lære, mens andre måske undgår overflødige foldelinjer.

foldning.dk (en. foldning.dk)

Den danske origamiforening, oprettet 2010. Se foldning.dk.

folie (en. foil)

Metal rullet ud som papir. Som regel bruger man det med en pålimet papirbagside da foldeegenskaberne ellers bliver for dårlige.

fotogram (en. photogram)

Vejledning med fotograferede billeder i stedet for som i et tegnet diagram. Ofte suppleret med streger eller pile.

grundfold (en. basis fold)

Se base.

håndklædeorigami (en. towel origami)

Foldninger af håndklæder i forskellige former og figurer. Selvsagt er figurer som kræver papirets spændstighed ikke velegnet.

hareøre (en. rabbit ear)

En foldeteknik hvor et hjørne foldes ind således at hjørnet stritter op i en ny spids, som et hareøre ( diagram).

Helle Fager Ehlers (en. Helle Fager Ehlers)

Forfatter af flere origamibøger på dansk med figurer af eget design. Bl.a. Origamismykker og Julepynt i origami. Se også boglisten. 1952-

imagiro (en. imagiro)

Bogstaveligt origami bagfra. Betegnelse opfundet af Thoki Yenn for en fantasifuldt kreativ person (ordspil på imagination) og ven (ordspil på amigo), se Kasahara2002. En alternativ fortolkning kommer fra Brian Mørk: Origami er kunsten at folde papir om til små dyr. Imagiro er kunsten at trampe små dyr flade som papir.

inderknæk (en. inside reverse fold)

Det indvendige knæk foldes på en spids i to bjergfolder der starter fra siderne og mødes i ryggen. Herved vendes spidsen den anden vej, idet den starter inde mellem de to oprindelige sider ( diagram).

indledende base (en. preliminary fold)

Se kvadratbase.

indvendig fold (en. inside reverse fold)

Se inderknæk.

indvendigt knæk (en. inside reverse fold)

Se inderknæk.

itajime-shibori (en. itajime-shibori)

Se papirbatik.

kasseplissering (en. box pleats)

En teknik til at få flere detaljemuligheder og 3D-effekter end ved traditionelle basisfolder. Ved at lave en regelmæssig række foldelinjer på begge ledder samt i diagonallinjerne for de dannede kvadrater, svarende til at have mange rækker med den kvadratbase, opnår man at kunne folde papiret sammen i former hvor der er boks-lignendende udspring. Et godt eksempel er Max Hulmes forbløffende trold i æske. Se også ugens fold 2007-44.

kirigami (en. kirigami)

Papirteknik hvor man klipper figurer ud og folder, se eksempelvis den klippede hund, inspireret af Thoki Yenn som var en kirigamimester. Kommer af kiru skære (eller klippe) og gami papir.

krympefold (en. crimp fold)

Foldning hvor to inderknæk laves (næsten) samme sted og derved krymper papiret sammen. Ofte vil man sørge for at de to knæk rammer ryggen af papiret samme sted. Effekten er et knæk hvor man ender med at beholde samme side udad i papiret, i modsætning til almindelige knæk.

kvadratbase (en. square base)

En base for mange foldefigurer ( diagram). Papiret foldes sammen i de to midterlinjer (bjergfolder) og den ene diagonal (dalfold). Det modsatte af vandbombebase.

linearitet (en. linearity)

De fleste traditionelle og mange moderne foldninger er lineære, dvs. at man folder modellen fremadskridende og tilføjer stadig flere detaljer. Eksempler er den flyvende fugl og den traditionelle lilje. Som modsætning har man foldninger som Kawasakis rose og passionsblomst-liljen hvor man starter med at lave en masse markeringer og først derefter samler figuren, en teknik der især blev kendt og forfinet af Neil Elias til rent ud sagt forbløffende kreationer.

makrogami (en. large-scale origami)

Foldning i meget store stykker papir, A0 og opefter.

maleri (en. painting)

Flad origami hvor man udnytter farvet papir med hvid bagside til at male et motiv. Se fx Mitchell2000 eller Kasahara2004.

Mikael Kristensen (en. Mikael Kristensen)

Medlem af Magisk Cirkel og dygtig papirfolder. Indehaver af origami.dk.

mikrogami (en. microgami)

Foldninger af meget småt papir, fx 5 mm eller 10 mm kvadrater. Se ugens fold 2007-24. I 1986 var der en konkurrence for kirurger hvor lektor Y. Watanabe (Anatomisk afdeling, Sapparo Universitet) foldede en trane af blot 1 kvadratmillimeter, med brug af nål under et mikroskop.

minigami (en. minigami)

Foldninger af småt papir, fx 4 eller 8 cm kvadrater som fås i almindelig handel.

model (en. model)

En origamimodel er det man folder figurer efter.

modulfoldning (en. modular folding)

Variant af origami hvor man folder et antal som regel ens moduler og samler dem til én figur. Typisk er ornamenter og mangekantede æsker lavet på denne måde. En meget populær variant af modulfoldning er tebrevsfoldning

nikotindyr (en. nicotine animals)

Betegnelse for små dyr, blomster etc. som kan foldes i luften uden underlag og uden at støtte sig til diagrammer, og som bruges som beskæftigelsesterapi i stedet for det at tænde og ryge en cigaret. Begrebet nikotindyr er opfundet af Jacob Toft Pedersen.

omvendt fold (en. reverse fold)

Man kan knække bjergfolder. Man kan bruge yderknæk eller inderknæk ( diagram). Se også krympefold.

omvendt fold (en. reverse fold)

Se knæk.

origag (en. origag)

Tegneserie fra 1974-1984 af Roberto Morassi. Ordspil på at gag betyder komisk påfund (på dansk endda barokt komisk påfund, eller skrupskør). Se samlingen.

origami (en. origami)

Fra japansk oru (at folde) og kami (papir), altså bogstaveligt talt papirfoldning. I sin rene form er origami kunsten at lave figurer (ofte kaldet modeller) ud af ét stykke kvadratisk papir, kun ved at folde. Altså ingen lim, ingen klip, ingen tegninger. I praksis er origami som al kunst knap så begrænset. Næsten alle bruger farver, visse klip kan bruges med god effekt, den i nutiden meget populære tebrevsfoldning udnytter både flere stykker papir og lim, og man kan ændre papiregenskaberne fx ved vådfoldning.

papirbatik (en. paper dyeing)

Papir foldes stramt og dyppes i forskellige farver så der fremkommer flotte farvemønstre, ligesom i stofbatik. Papir behøver dog ikke at blive bundet stramt, men man kan eksperimentere med også at sætte klemmer på. Se også Gaisser1977.

papirfly (en. paper plane)

1) En origamimodel som kan flyve. 2) En origamimodel som forestiller et fly.

papirfoldning (en. paper folding)

Det danske navn for origami.

papyrofobi (en. papyrophobia)

Sygelig angst for papir. I alle tilfælde en uheldig ting at lide af, og ikke den bedste sygdom for en papirfolder.

pengefolder (en. moneyfold)

Foldning af pengesedler. Typisk vil figurer af 2x1-papir være velegnet med mindre tilpasninger.

plissering (en. pleat fold)

Kombination af dal- og bjergfold hvor papiret foldes først den ene vej, og så et lille stykke ved siden af den anden vej, altså nærmest en krympefold. Gentages det mange gange, får man en plissering eller viftefold.

præ-foldning (en. pre-crease)

Foldning som bare markeres og foldes ud igen, typisk fordi man til sidst skubber papiret sammen i en 3D-figur, se fx blomsterkål 1. Se også linearitet.

pressefold (en. squash fold)

En foldning hvor et hjørne hvor to lag papir mødes, åbnes til siderne og presses fladt ned. Ses bl.a. i den baskende fugl. Må ikke forveksles med plissering, krympefold eller kasseplissering.

Rønholt, Erik (en. Rønholt, Erik)

Se Erik Rønholt.

sænkning (en. sink fold)

Ved en lukket spids (fx toppen af vandbombebasen) laver man indvendig fold på alle sider der går op i spidsen. Dette skubber spidsen ind i modellen.

Simon Andersen (en. Simon Andersen)

Passioneret dansk folder med et kreativt blik for de plastisk-skulpturelle muligheder i origami. Benytter sig meget af A4. Betragter origami fra et æstetisk og meditativt synspunkt. Se Simons sider. 1946-2013.

simplistisk origami (en. pureland origami)

Origami hvor kun én fold dannes ad gangen, dvs. en bjergfold eller en dalfold. Begrebet pureland origami blev opfundet af John Smith (se fx Minimal Folding (highlight 162)), bl.a. for at finde foldeformer der er nemmere for begyndere.

svingfold (en. swivel fold)

Foldning hvor noget papir som ikke direkte støder op til foldelinjen, er tvunget til at svinge med.

tebrevsfoldning (en. Tea bag folding)

En meget populær form for origami hvor man folder at antal moduler ud af udklippede teposer og arrangerer dem i et interessant mønster. En typisk anvendelse er som en smuk udsmykning af kort. Se også ugens fold 2007-04, ugens fold 2007-30 samt interessegruppen på facebook. Terminologien med tebrev og tepose er lidt flydende, men lidt pedantisk må posen være selve den teen ligger i, mens brevet må være den konvolut posen ligger nede i og som er den vi bruger at folde af.

teposefoldning (en. teabag folding)

Se tebrevsfoldning.

Thoki Yenn (en. Thoki Yenn)

Den kendteste danske papirfolder er Thoki Yenn. Han er døbt Thorkild Søndergaard Jensen, men antog kunstnernavnet Thoki Yenn. Oprindeligt magiker og kirigamiker og har vundet mange priser, også i Magisk Cirkel i Danmark. Efter at have mødt Lillian Oppenheimer i 1958 blev han meget optaget af origami og er bl.a. kendt for sine tre sammenhængende ringe, DNA-folden, Crossed Box Pleat, og ikke mindst Kalmon, den tegnede figur som skrev alle hans essays og tegnede hans diagrammer. I Danmark startede han i 1991 Dansk Origami Center som desværre lukkede få år efter pga. manglende personligt overskud til at drive det. Hans hjemmeside er bevaret på http://www.britishorigami.info/academic/thok/thok.htm, se også http://theory.lcs.mit.edu/~edemaine/thok/index.html. 1919-2004.

trane (en. crane)

Sammen med den flyvende fugl den mest klassiske origamifigur, især på grund af fortællingen om de 1000 traner: Ifølge legenden vil den der folder 1000 traner, trukket på en snor, blive rask. De 1000 traner blev især kendt da den japanske pige Sadako Sasaki - syg efter Hiroshima - begyndte at folde traner. I den populære version af historien blev hun ikke færdig inden hun døde.

udvendig fold (en. outside reverse fold)

Se yderknæk.

udvendigt knæk (en. outside reverse fold)

Se yderknæk.

vådfoldning (en. wet folding)

Foldeteknik hvor papiret fugtes inden og under foldningen, fx med en opvredet klud. Man opnår herved en større plasticitet i papiret samt at overflødige folder kan gøres næsten usynlige. Nogen former for figurer kan stort set kun lade sig gøre når man bruger fugtet papir. Dette kræver selvsagt at papiret og især farven tåler vand. De mere ekstreme eksempler kommer til at minde om figurer i papmaché.

vandbombebase (en. waterbomb base)

En basefold for mange foldefigurer ( diagram). Papiret foldes sammen i de to diagonaler (bjergfolder) og den ene midterlinje (dalfold). Det modsatte af kvadratbasen.

vridefold (en. twist fold)

Teknik hvor flere folder bringes på plads på en gang ved hjælp af en roterende bevægelse. Se fx Fujimotos æske.

washi (en. washi)

Håndlavet japansk papir.

yderknæk (en. outside reverse fold)

Det udvendige knæk foldes på en spids i to dalfolder der starter fra siderne og mødes i ryggen. Herved vendes spidsen den anden vej, idet den starter ud over de to oprindelige sider ( diagram).

A4

A4 is paper that measures 210 x 297 mm, the standard copy paper. The ration of the sides is 1 : squareroot(2). As a consequence, if the paper is bisected, the two new pieces have sides in the same ration. These smaller pieces are called A5. There is a whole series of paper starting with A0 which is defined by having an area of 1 m2. A0 and A1 (technical drawings, posters), A2 (flip-overs), A3 (drawings, diagrams, large tables, newspapers, large copy paper), A4 (copy paper, letters etc.), A5 (books, notebooks), A6 (books, postcards), A7, A8 (business cards). In origami particularly interesting because it is accessible everywhere. A number of models are designed for the A format, such as the arrow plane.

Airplane, fast

* Should be known in most Danish schools.
Traditional
A-format
diagram
***. long and straight glide
pilefly
Airplane

action model

A model that can do something when med, e.g. the flapping bird or airplanes or the jumping frog.

Flapping bird

**
Traditional.
Square
diagram [Harbin1970]
*****. Simple and yet fascinating action.
fugl00
Bird, Action

Jumping frog

** You don't seem the jumping frog often in books, even if it is a little pearl close to the basking bird. See also fold of the week 2007-11.
Traditional
2x1 Rectangle
****. simple and entertaining
froe03
Reptile, Action

AEP

Asociación Española de Papiroflexia, the Spanish folding society, see pajarita.com (a pajarita is a little bird, stylized as paper folding).

Alfresco

See painting.

painting

Flat origami where the contrast between the front and back of duo-coloured paper is used to "paint" a motive. See e.g. Mitchell2000 or Kasahara2004.

Origami Alfresco

David Mitchell 2000 **
Water Trade
England
0-9534774-3-6
44
296mm x 211mm
29
painting
Klare og simple
Nej
Mitchell2000

The Art and Wonder of Origami

Kunihiko Kasahara 2004 ***
www.Apple-Press.com
England
1-84543-061-1
136
260mm x 183mm
90
general
Klare stregtegninger, samt flash på DVD
Farver
Kasahara2004

base

Many models are constructed from a certain beginning, a base fold. The most well-known are the square base (or preliminary base), the waterbomb base, the bird base, the fish base, and the frog base. When designing a new model, one might start out with a base having the right distribution of points. E.g. the bird base has four points that may be used for head, tail, and two wings. The waterbomb base also has four points, but they are not good for a bird. However, it is easy to lock them together so you can blow up a spatial model like the waterbomb or the whale fish.

mountain fold

A fold formed by folding the paper backwards ( diagram). In diagrams marked as a dot dot dash line. One of the two basic folds, the other is its opposite, the valley fold.

valley fold

A fold formed by folding the paper forwards ( diagram). Diagrammed as a dashed line. The valley fold is one of the two basic folds. The other is the opposite, a mountain fold.

blintz

Fold all corners to the centre. A standard method to store paper for later use.

book fold

Fold two opposite sides of the paper together. It opens like a book.

CDO

Centro Diffusione Origami, the Italian origami society.

diagonal fold

Folding between to non-adjacent corners. In a square that will bring two opposite corners together.

diagram

A stylized, drawn illustration. Colloquially in origami often meaning folding illustrations in general, even if photographed rather than drawn.

DOC

Danish Origam Center. In 1990-1994 the Danish origami society. Today replaced by foldning.dk.

Erik Rønholt

Origami teacher, music teacher, graphics, and author. Has written several good origami books in Danish, such as Papirfoldning and Leg med papir. See book list. 1942-

Papirfoldning

Erik Rønholt 1990 *
Nyt Nordisk Forlag
København
87-17-06215
96
205mm x 208mm
42
general
Enkle. Ikke tofarvet
Nej
Rønholt1990

Leg med papir

Erik Rønholt 1993 *
Nyt Nordisk Forlag
København
87-17-06358-2
63
205mm x 208mm
33
papercraft
Enkle. Ikke tofarvet
Farver
Rønholt1993

colours

By default paper is uncoloured, often bleached (copy paper). Most origami is made from coloured paper, often with a white back opening for front/back effects, see e.g. Albert Schweitzer, the caterpillar, or the sumo wrestler. Other models like the flapping bird only exposes one side, and mono-coloured paper would suffice. Beautifully patterned paper can provide great results for e.g. birds.

Dr. Albert Scweitzer

*** Nice example of using duo Model.Paper. Typical face in Kenneway's design.
Eric Kenneway
Square
diagram [Kenneway1978]
****. good caricature
schweitzer01
People, Mask

Caterpillar

** A simple caterpillar with an untraditional folding.
Hans Dybkjær
2x1 Rectangle
diagram
***. lifelike and 3D
larve01
Insect

Sumo wrestler

**
Traditional
Square
diagram [Kobayashi1987]
****. entertaining
sumo01
People, Action

Swan-peacock...

*
Unknown
Square
*
fugl01
Bird

flexagon

A model in the shape of a regular polygon, often a hexagon (hexaflexagon), that can be flexed around so the facets or sides shift among each other. Gardner1964a describes how to make hexaflexagons from a strip of paper.

Morsom matematik

Martin Gardner 1964 ***
Borgens forlag
Slagelse
The Scientific American book of Mathematical Puzzles and Diversions, Simon and Schuster, New York, 1959
176
2
math
Stregtegninger
Gardner1964a

crease line

A line where a fold has been. The paper will forever remember where it has been folded, even when unfolded. Some creases are used later in the folding (pre-folding), others are just the result of a temporary fold and will not be used again. In the latter case you can often change the folding sequence to avoid the superfluous lines.

pre-crease

Folding that is only marked and then unfolded again, typically because the paper afterwards is collapsed into a 3D model. See e.g. flower bowl 1. See also linearity.

Flower bowl 1

** Shares much of the fold with flower bowl 2, but can be stacked.
Hans Dybkjær
Square
diagram
***. nice and useful
blomsterskaal01
Flower

Flower bowl

**** Shares much of the fold with flower bowl 1. Requires a pre-crease of a twist fold which is difficult to illustrate.
Hans Dybkjær
Square
diagram
***. nice and useful
blomsterskaal02
Flower

linearity

Most traditional and many moderne folds are linear, i.e. the folding sequence is always going forward and adds more details. Examples include the flapping bird and the traditional lily. In contrast models like Kawasaki's rose and the passion flower lily is folded by first making a lot of precreases and then collapsing the model. The technique was made famous and refined ny Neil Elias for amazing creations.

Lily 1

**
Traditional
Square
diagram
lilje01
Flower

Rose

**** A model with an original folding which i.a. has inspired Shafer to make the twirl
Toshikazu Kawasaki
Square
diagram [KasaharaTakahama1987]
*****. likeness and 3D
rose07
Flower

Whirl: closed

**** Entertaining and great technique.
Pull in two sides, it opens, release, and it closes again.
Jeremy Shafer
Square
[Shafer2001]
****
hvirvel01
Shap, Action

Lily

** Looks like a passion flower, but not enough petals.
Hans Dybkjær
Square
diagram
***. nice
lilje02
Flower

folding sequence

The sequence of folds made to construct a model. More sequences may lead to the same model. Some sequences can be easier to diagram or teach, whereas others may avoid unneeded crease lines.

foldning.dk

The Danish origami society, founded 2010. See foldning.dk.

foil

Metal rolled out as paper. Usually paperbacked to improve the folding properties.

photogram

Folding instructions with photographed images instead of drawn diagrams. Often supplied with folding symbols such as lines or arrows.

basis fold

See base.

towel origami

Folding towels into different shapes and figures. More like napkin folding than ordinary paper origami.

rabbit ear

A folding technique where a corner is folded in such that the corner sticks into a new point as a [rabbit ear] ( diagram).

Helle Fager Ehlers

Author of many origami books in Danish with models of hers own design. E.g. Origami jewellery og Origami Xmas decorations. See also the book list. 1952-

Origamismykker

Helle Fager Ehlers 1995 **
Olivia
København
48
205mm x 156mm
11
jewellery
Ensfarvede, klare
Ja
Ehlers1995

Julepynt i origami

Helle Fager Ehlers 1997 **
Olivia
København
87-90181-39-5
45
205mm x 215mm
12
xmas
Ensfarvede, klare, enkelte steder skraveret bagside
Ja
Ehlers1997

imagiro

Literally origami backwards. Term invented by Thoki Yenn meaning an imaginative and creative person (word play on imagination) and friend (word play on amigo), see Kasahara2002. An alternative interpretation is due to Brian Mørk: Origami is the art of folding paper into small animals. Imagiro is the art of stamping small animals flat as paper.

Extreme origami

Kunihiko Kasahara 2002 ****
Sterling Publishing Co.
Canada
[em Origami ohne Grenzen], Augustus Verlag, Tyskland, 2001
1-4027-0602-2
2003
72
260mm x 211mm
50
creativity
Skitserende stregtegninger
Farver
Kasahara2002

Thoki Yenn

The oldest well-known Danish folder is Thoki Yenn. He was baptized Thorkild Søndergaard Jensen, but took the artist name Thoki Yenn. Originally a magician and kirigamist and has won a lot of prizes, including in Magic Circle Denmark. After meeting Lillian Oppenheimer 1958 he became obsessed of origami and is known e.g. for rectangulus umulius, the DNA fold, crossed box pleat, and not the least Kalmon, the drawn comic figure who wrote all his essays and drew his diagrams. In Denmark he started Dansk Origami Center in 1991 which unfortunately closed already in 1994. His home page is preserved at http://www.britishorigami.info/academic/thok/thok.htm, see also http://theory.lcs.mit.edu/~edemaine/thok/index.html. 1919-2004.

inside reverse fold

The inner reverse fold is made in a point by letting two mountain folds meet in the back of the point. This will turn the point the other way, starting inside the two original sides ( diagram).

reverse fold

A mountain fold may be get a new direction in a point by reversing it into a valley fold. The reversing can take place either as an inside reverse fold or as an outside reverse fold ( diagram). See also crimp fold.

outside reverse fold

The outside reverse fold is made in a mountain fold in two valley folds starting in the sides and meeting in one point in the mountain fold ( diagram).

crimp fold

Making two reverse folds close to each other will crimp the paper. Often the two reverse folds will hit the mountain fold at the same point which will send the mountain fold in a new direction while retaining the same side of the paper on the outside, in contrast to single reverse folds.

preliminary fold

See square base.

square base

A base for many models ( diagram), often called preliminary base. Made from two mountain book folds and a valley diagonal fold. The opposite of waterbomb base.

waterbomb base

A base fold for many origami models ( diagram). The paper is folding in two mountain diagonals and one valley book fold, and then collapsed into a triangle. The opposite of the square base.

inside reverse fold

See inside reverse fold.

inside reverse fold

See inside reverse fold

itajime-shibori

See paper dyeing.

paper dyeing

Fold paper tightly and dip into different colours to create beautiful patterns, like in standard tissue dyeing. Paper need not be bound as tightly as tissue, and you can experient with squeezers. See also Gaisser1977.

Papirbatik

Gudrun Gaisser 1977 *
Clausen bøger
København
Papir-batik, Verlag Frech, Stuttgart 1976
87-11-03802-0
48
paper
Klare stregtegninger
Farve og sort-hvid
Gaisser1977

box pleats

A technique to get more details and 3D-effects than from traditional base folds. By making a grid of squares with diagonals, corresponding to rows of the square base, the paper can be collapsed into shapes with box like extensions. A good example is Max Hulme's amazing jack-in-a-box. See also weekly fold 2007-44.

Jack-in-the-box

****
Put the Jack into the box. Let go of the lidt, and the Jack pops up.
Max Hulme
Square
[Kenneway1987]
*****. perfect!
leg01
Shap

kirigami

Technique where paper is cut and folded, e.g. the cut dog inspired by Thoki Yenn who was a master of kirigami. Derived from Japanese kiru cut and gami paper.

Cut and folded dog

***
Unknown
Square
***
hund01
Animal

large-scale origami

Folding very large pieces of paper, A0 and upwards.

Mikael Kristensen

Member of Magic Circle and a clever paper folder. Owner of origami.dk.

microgami

Folding tiny paper, e.g. 5 mm or 10 mm squares. See weekly fold 2007-24. In 1986 in a contest for physicians associate professor Y. Watanabe (Anatomical department, Sapparo University) folded a crane from a just 1 mm square, using a needle under a microscope.

minigami

Folding small paper, e.g. 4 cm or 8 cm squares available in ordinary shops.

model

An origami model is what you fold a figure after.

modular folding

Variant of origami where a number of like modules are folded and assembled to one figure. Typically ornaments and polygonal boxes are made this way. A popular variant of modular folding is teabag folding.

teabag folding

See teabag folding.

Tea bag folding

A popular form of origami where a number of modules are folded from teabags and arranged decoratively. A typical use is for beautiful decorations of postcards. See also weekly fold 2007-04, weekly fold 2007-30, and the group on facebook.

nicotine animals

The notion of small animals, flowers etc. foldable in the air with no support and not diagrams, and which are used terapeutically in stead of smoking a cigarette. The concept of nicotine animals is invented ny Jacob Toft Pedersen.

reverse fold

See reverse folds.

origag

Comic 1974-1984 by Roberto Morassi. Pun on gag meaning a "comical thing" og "mad". See the collection of origags.

origami

From Japanese oru (to fold) and kami (paper), literally folding paper. In its pure form origami is the art of making figures from one square, white paper only by folding, that is, not cuts, no glue, no water, no drawing, no painting etc. In reality everybody creates his own rules. Nearly everyone uses colour, certain cuts are used to good effect, the popular teabag folding uses both many pieces of paper, and glue, and the properties of paper may be changed e.g. by wet folding.

paper plane

1) An origami model that can fly. 2) An origami model depicting an airplane.

paper folding

The English word for origami.

papyrophobia

Sickly fear of paper. Not the best disease for a paper folder...

moneyfold

Folding from paper money. Typically models from 2x1 or 3x1 paper will be suitable, with minor adjustments. US Dollar bills are 156 x 66 mm.

pleat fold

Combination of valley- and mountain fold where the paper first is folded one way, then a bit further down the other way. Like a crimp fold. Repeat many times to get an accordion or fan fold.

squash fold

When two layers meet in a mountain fold in a point, the pocket they form may be opened up and squashed flat. Can often be replaced with a precrease and collapse. See example in the traditional lily. Compare with pleat folds and crimp folds.

Rønholt, Erik

See Erik Rønholt.

sink fold

At a closed point (e.g. the top of the waterbomb base) an inside reverse fold is made on all sides going to the top, in effect pushing the point into the model.

Simon Andersen

Passionate Danish master folder with a creative talent for the plastic-sculptural possibilites of origami. Used A-format a lot. Vieved origami from an aesthetical and meditative point. See Simon's pages. 1946-2013.

pureland origami

Origami where only one fold is formed at a time, i.e. a mountain fold or a valley fold. The concept pureland origami was invented by John Smith (see e.g. Minimal Folding (highlight 162)) with the purpose of finding forms of origami that are easier for beginners.

swivel fold

Fold wherd some paper that is not directly part of the folding line, is forced to swing along.

crane

Together with the flying bird the most classic origami model. According to the Japanese legend he who folds a 1000 cranes will be granted a wish. The 1000 cranes became world famous when the Japanese girl Sadako Sasaki - ill by the bomb diseasy after Hiroshima - started folding cranes. In the popular version she did not finish before she died.

outside reverse fold

See outside reverse fold.

outside reverse fold

See outside reverse fold.

wet folding

Folding technique where the paper is dampened before and during the folding e.g. using a damp cloth or a fine sprinkler. Thereby the paper has more plasticity and unneeded creases become less visible. Some models can only be made using damp paper. Of course the paper and the colours must endure water. The more extreme examples begin to look like papier mache.

twist fold

Technique where several folds a put into place at once by a rotating move. See e.g. Fujimoto's box.

Sixsided box

****
Fujimoto Shuzo
Square
html
****. twist fold provides a solid box
aeske02
Box

washi

Hand made Japanese paper.