En kort historie

 

Papiret

Papirfoldning hænger selvfølgelig tæt sammen med tilstedeværelsen af papir. Derfor er kunsten da formentlig også ældst i Kina og Ægypten, men de ældste beskrivelser man har af origami er mayaernes. Imidlertid er det i Japan at origami udviklede sig til en del af den traditionelle dagligdag, fortrinsvist med ceremonielle og pædagogiske formål da mængden af papir trods alt ikke var rigelig.

Udbredelse i 1900-tallet

Det ændrer sig i 1900-tallet, og i midten af århundredet er der flere flere steder i verden entusiaster der uafhængigt af hinanden udforsker og opfinder stadig flere aspekter, teknikker og figurer. Det er folk som Samuel Randlett, Gershon Legman, Adolpho Cercada, Ligia Montoya og den måske største af dem alle, Akira Yoshisawa, der ved sin død var et japansk nationalikon. Yoshisawa opfinder det sæt af diagrammeringsteknikker som følges af stort set alle i dag og som gør at man kan folde selv de mest komplekse figurer uden at kunne det sprog bogen i øvrigt er skrevet på.

Popularisering

Tiden er altså moden for en større udbredelse. Amerikaneren Lillian Oppenheimer opretter med stor entusiasme og gennemslagskraft det første origamicenter, OrigamiUSA. Det er også hende der indfører den japanske betegnelse for papirfoldning, origami. Det kommer af "oru" (at folde) og "kami" (papir).

Den britiske magiker Robert Harbin opdager origami og udbreder origami i 1950'erne, og han overtaler senere BBC til at bringe et ugentligt origamishow med ham som underholder, og han er med til at oprette British Origami Society.

Danmark

I Danmark har origami ikke stået stærkt, men dog jævnt hen over årene. Den første origamibog, Folderier, kom i 1944. Senere blev en enkelt mand, Thoki Yenn (1919-2004) med det oprindeligt borgelige navn Thorkild Søndergaard Jensen, blev verdenskendt inden for origami. I de første mange år optrådte han som magiker, papirklipper og børnefilmsproducent, men efter et møde med Lillian Oppenheimer i slutningen af 50'erne også entusiastisk papirfolder.

Han dannede Dansk Origami Center i 1991 hvor jeg oplevede hans meget levende, dygtige og venlige væsen i starten af 90'erne. Desværre ophørte centeret da Thoki Yenn ikke længere kunne overkomme administrationen.

I 2006 oprettedes papirfoldning.dk, og i 2010 fik vi så atter en dansk origamiforening, foldning.dk.

Hvis du vil vide mere om origami-historie, er David Listers essays et spændende sted at læse.