Feriefolderier

Bjergskov (diagram).
Bjergskovlandskab.
Stjernemosaik, A4 kvadrat, inddelt i 16 på hver led giver 4x4 felter (det fjerde er halvt i hver ende).
Stjernemosaik, A4 kvadrat, inddelt i 64 på hver led giver 16x16 felter.
Mønster til stjernemosaik.
Mosaik, trinnet før stjernemosaikken.
Damehund, med solbriller.
Antediluviansk rovbille.
6-sidet hat? Æske?
Tandhjul.
Kaktus. Design: David Petty. 15 cm papir.
Rimpot15. Design: Robert Lang. Papir: 50 cm indisk med indlagte blomsterrester.

Hva' så, har I haft en god ferie? Her på siden kan I se lidt af hvad jeg lavede.

Især lavede jeg mosaikfoldninger (engelsk: tesselations) hvor man inddeler papiret i et gentaget mosaikmønster og derefter kollapser det. Det bliver meget flot, men også meget tidkrævende. På engelske ville jeg sige: "Do not underestimate the power of 2". Hver gang man fordobler inddelingen på hver led, halveres feltstørrelsen, og der bliver fire gange så mange felter. Se selv forskellen på at inddele i 16 og 64 i stjernemosaikken. Ved 16 er alt stadig i en håndterbar størrelse, man kan lægge den enkelte fold knivskarpt på plads. Men ved 64, efter blot to ekstra fordoblinger, bliver tingene så små at folderne nærmest trykkes på plads.

Mens stjernemosaikken er baseret på 90 og 45 graders vinkler, er bjergskoven baseret på 60 og 30 grader. Den er et eksempel på en ikke-flad mosaik. Se forstørrelsen: Hver af granerne er roteret på plads, mens bjerget (tetraederet) bare er foldet til. Oprindeligt er mønsteret baseret på et trekantnet, men i foldemønsteret (klik på "diagram" og skriv pdf-filen ud på A4) er alle de overflødige trekanter udeladt.

Det er værd at bemærke at mønstervariationer er nemme. Den orange mosaik nederst til venstre er trinnet før stjernemosaikken, jeg har blot undladt at lave fladtrykte forsænkninger (engelsk: "spread sink") ud af "vandbombebasetoppene".

Mosaikmønstrene kan også kollapses på andre måder end i flader. Eksempler er rovbillen, hatteæsken og tandhjulet.

Og så lavede jeg selvfølgelig andre folder også. På en ferierejse til Kroatien gav min kone mig en origamibog på kroatisk som souvenir: David Petty "Origami", 2002, oversat fra engelsk. Øjensynlig den eneste butikken havde, men en udmærket bog med traditionelle modeller og en længere række af Davids egne, bl.a. den forbløffende kaktus i potte til højre. Damehunden er næsten fra hans bog, den faldt naturligt ud af et mellemtrin til en aflang æske.

Hjemme igen lavede jeg endnu en udgave af Robert Langs rimpot15. Dels er det en flot model, dels havde jeg hvad der viste sig at være perfekt papir til formålet. Tykt, en anelse blødt, indisk papir 50 x 50 cm, med indlagte blomsterdele. Vådfoldning i folderne, især randen foroven, gør at den kan holde formen uden lim.