Papbuk og protofolder

Det ligner ikke noget...

Hvad...
...er...
...det?

...men sæt dem sammen...

Hoved, hale, for- og bagben...
...og man har en simpel ildræv.

Andre eksempler

To dronter
Dronte med barn
Vibe med barn
Hane og søn
Alle fuglene skal passe på når ildrævene i samlet flok drager gennem landskabet

Den danske foldeskole er barslet med nye ideer. En ide er at se på protofolder eller elementarfolder som man også kunne kalde dem. Hvis man kun laver ganske få folder i et stykke papir, så ligner det ikke noget i sig selv. Men sæt dem sammen som byggeklodser, så ligner det pludselig noget. I eksemplet til venstre er tre simple folder hver for sig ingenting. Men tilsammen danner de en ræv med fire ben, stor busket hale, og et spidst hoved og krop. Se vejledningen.

Enkelheden i protofolderne gør at alle kan være med til at folde dem. Mulighederne i sammensætningerne gør at alle kan lave komplekse modeller. Især da hvis vi også tillader lidt pragmatisk lim, som der er anvendt i nogle af de andre eksempler til højre.

Enkelheden gør også at de er velegnede til karton og andet stift papir. Det øger robustheden. Modellerne her på siden er udført i rød, hvid og sort karton hvilket er med til at understrege et klart grafisk udtryk.

Disciplinen har en række slægtninge. Inden for origami er en slægtning modulfolderne. Modulerne er som regel præget at en stor ensartethed: mange ens moduler sættes sammen i større, ofte komplekse, enheder. Modulerne svarer til protofolderne, men er mere ensartede og ofte geometrisk inspirerede.

En anden slægtning er tebrevsfolderne hvor man netop samler mange simple folder (i hver deres papir) til en større, ofte meget dekorativ, helhed. Som regel 2D hvor protofolderne er "født" 3D.

Lige uden for origamien er udklippede modeller i karton og papir, samlet med lim, hæfteklammer med mere. Et eksempel på dette er bogen "Fold en trold" (Pape 2003) der læner sig tæt op ad kirigami, "klip og fold".

Potentialet i papbuk af protofolder er stort. Vi tænker man fx kan udforme et repertoire af protofolder i "byggesæt", ligesom legoæsker, og distribuere dem under betegnelsen "kartoflexi" ("protofolder", "papbuk" og "kartoflexi" kommerciel copyright 2008 Den danske foldeskole ved Simon og Hans).

Design og foldning af modellerne her på siden: Simon Andersen, 2008.

s