Klatrebjørne

Bjørn
Robinsons original [Robinson2004]
Bjørn
"The Pink Panda"
Bjørn
Krølledesign
Bjørn
Bagfra
Bjørn
Andet forsøg
Bjørn
Bagfra

Jeg har foldet en klatrebjørn og synes den har noget at sige om designprocessen i origami.

I bogen [The Origami Bible] viser Nick Robinson en træbjørn som eksempel på en origamijoke. Om designet fortæller han

"Initally, I made the whole thing from a single square, but the resulting complexity seemed out of character with the simple nature of the joke, so I developed it first from two sheets of paper and, finally, from three".

Og så stiller han som kreativ udfordring at folde den samme illusion fra ét stykke papir. Min løsning ses herunder (diagram).

Bjørne

På nær farven (hans var brunt i brunt) ses Nicks udgave til venstre. Jeg har dog til poterne kun brugt 2 styk 2x1 i stedet for to hele kvadrater, det giver en mere passende papirtykkelse. Han kalder den en "træbjørn", i sort og hvid bliver det en "panda", og flere af mine bekendte kalder det spontant en "koala", og den lyserøde blev helt oplagt kaldt "the pink panda". Men alle er enige om (både hans og min udgave) at det forestiller en bjørn af en slags som klatrer op bag et træ eller noget.

Mine vigtigste forsøg ses til højre. Øverst eksempel på "krølleteknikken", dvs. man mere krøller papiret på plads end folder det. Men det virker som demonstration af at man kan. Det andet forsøg er foldet, men bliver for lang, og poterne kommer ikke nok om. Herefter folder jeg top og bund om først, og raffinerer teknikken til at folde poterne ud indtil den færdige udgave der vises her.

Sammenligner man de to udgaver, vil man se at Nicks poter er lidt bredere. Det kunne mine nok også blive, der er papir til det. Det er lidt en fornemmelse for form hvad der synes bedst. Så er der spørgsmålet om antal stykker papir. Min model er ikke svær at folde, men Nick har ret i at det er endnu nemmere at lave flerstyksmodellen. Den har yderligere en fordel: Det er nemmere at finde to stykker papir der har en god farve sammen, end at finde ét stykke med passende for- og bagside; med mindre man altså er glad for pandaer i sorte træer. Peter Engel citerer Akira Yoshizawa for:

"I see that your knight on horseback is made from one piece of paper, but in this case I feel that two pieces would be better. God made the human being and the horse as separate creatures, not connected, as in your model." [Folding the Universe]

Purister går ind for kun ét stykke papir, kvadratisk, og ingen klip eller lim. Men alt i alt er det et smagsspørgsmål.