Harmonikafolder

A4-harmonika

Harmonika
Harmonika
Harmonika

Bivuak eller påfugl?

Harmonika
Harmonika

Halv A4-harmonika med skjoldsegmenter

Harmonika
Harmonika

Robert Langs vase

Harmonika
Harmonika
Harmonika
Harmonika

Lampe af halvt A4 (langt)

lampe_a
lampe_a
lampe_a
lampe_a
lampe_a

Inverteret lampe

lampe_b
lampe_b
lampe_b
lampe_b
lampe_b
lampe_b

I mandags blev jeg mindet om de spændende former man kan lave med harmonikafolder, dvs. folder hvor et tværstribet mønster gennembrydes af skrå diagonaler på begge ledder. Anledningen var et besøg af tre studerende fra Kunstakademiet som vil bruge origami som inspiration til at lave en pavillion - en udmærket ide. Desuden fandt jeg i dag Robert Langs seneste genistreg, se nederst til venstre, som er i familie med harmonikafolden, men iris-agtig.

Harmonika

Når man kan lave det grundlæggende harmonikamønster (se vejledning nedenfor), kan man lave mange variationer.

Selve "harmonikaen" er i dag kommet til at fungere som den sky lille kanins hjem. Hvis man laver det halve mønster svarende til A4 delt på langs, bliver det i stedet dens bivuak; eller hvis man samler den ene side, en påfugleskærm.

Man kan variere hvilke segmenter der foldes hvilken vej, og om de skal gå ud eller ind. Det giver en skjoldsegmenteffekt.

Man kan også lave variationer hvor man i stedet for tværfolder laver en stjernefold, og lader "skråfolderne" gå i hyperbolske kurver. Det har mesterfolderen over dem alle, Robert Lang, gjort. Så kan man fx lave en vase, Rimpot15.

Eller kan lime harmonikaenderne sammen og samle den ene side, så har man en lampe, se til højre. Her er de langsgående markeringer fordelt skævt så "toppen" bliver kortere end "bunden" af lampen. Længere nede er en "inverteret lampe" hvor det samme stregmønster er brugt, men "vrangen" er vendt ud på lampen. Det giver en markant anderledes lampe.

Vejledning til harmonikafolder

Man kan se det grundlæggende harmonikamønster til øverst til venstre. Klik for stor størrelse så man rigtigt kan se den rombeformede opdeling.

Hvis man skal folde den:

Noter til Robert Langs vase Rimpot15

Denne vase kan med de buede "skråfolder" kun laves hvis man markerer folderne på forhånd. Billederne til venstre er mit første forsøg, og selvom den ikke ligner Roberts vase 100%, synes jeg den er blevet fin og at det viser man godt kan. Jeg gjorde sådan: