Rundt papir

Cirkelfugl
cirkel
Rundt papir.
halvcirkel
Rundt papir foldet i halv.
Rund blomst hvor folderne er holdt væk fra kanten, så den kan få lov at bølge i sin rundhed.
Set oppefra.
Normal fugl
Den traditionelle, baskende fugl af kvadratpapir.
Cirkelfugl
Den hoved- og lemmeløse Venus fra Milo som baskende fugl?
Føres folderne til kanten, sløres den runde kant.
Roset lavet af kvadrat
Cirkelroset med inddeling i 32. Det er ikke længere muligt at se at kanten består af buestykker.

Cirkelrundt papir, det lyder spændende, ikke? Men både ja og nej. Man kan købe pakker med cirkelrundt papir, men forsiden viser kun helt simple figurer. Problemet er at folder er lige. Så snart man folder papiret, får man altså lige kanter. Desuden bliver den originale kant kortere, og på et tidspunkt er de korte stykker så små at de ser lige ud selvom de egentlig er cirkelbuer af den originale, runde kant.

Se fx hvordan fuglen kommer til at se ud. Den kan baske med vingestumperne, men man ser tydeligt at papirhjørnerne mangler. Normalt er det jo dem der bliver til hoved, hale og vingespidser.

Hvad så med roset-formen, den er jo rund? Not. Kun i en udgave hvor man er omhyggelig med at holde alle folder langt væk fra kanten, slår den runde form igennem på en nyttig måde, som det er gjort i cirkelblomsten (diagram). Sammenlign den med varianten hvor folderne er ført ud, samt med rosetten som jo er lavet af et kvadrat. Helt tydeligt bliver det med versionen hvor rosetten er inddelt i 32.-dele. Ikke meget nytte af cirkelformen. Men man har dog den praktiske nytte at man ikke er nødigt at folde en masse for at få gemt hjørnerne væk...

Cirkulære rosetblomster

Det er muligt at lave andre modeller som udnytter den runde kant, men nemt er det ikke. Kan du?

Tilføjelse 2008-04-11: Leyla Torres har sendt mig et link til en blog hvor hun for et par måneder (2008-02-11) siden viste en firkantet udgave af cirkelblomsten. Se den, den er meget flot lavet og fotograferet.

Det er også et glimrende eksempel på design der opfindes igen og uafhængigt - for selvfølgelig er der ingen afgørende forskel på hendes "paper whisper" og min "cirkelblomst".