Måger og diagrammer

måge
måge
måge
måge

Denne måge der svømmer er en fin fugl som alle vil kunne lære at lave. Det er et eksempel på hvad Simon Andersen kalder for kvaderfolder, en betegnelse for små figurer med enkle, rene linjer, lavet af kvadratpapir, ideelt set skåret ud som 1/16-del af kvadratet af A4, dvs. godt 5x5 cm. Et andet kendetegn er at de kan gøre sig som relief, dvs. klæbet op på fx et kort, selvom nogle af kvadermodellerne også med fordel kan ses i 3D. Det vil vi komme til at se mere til.

Måger

En helt anden ting handler om diagrammer. De fleste af "diagrammerne" her på papirfoldning.dk er lavet som fotodokumentationer af foldesekvenser. Det er en rimelig hurtig måde at fastholde hvordan en figur foldes, og især for mere komplekse og mere 3D-trin kan det være næsten nødvendigt. Men der findes jo et mere eller mindre standardiseret sæt af symboler til at tegne foldediagrammer med. Mågen er diagrammeret på denne måde.

De tegnede diagrammer har flere fordele. Ud over at man nemmere kan fremhæve detaljer, så er de mere kompakte, man kan nemmere illustrere flere trin i én tegning. I diagrammet nedenfor kunne man fx have slået trin 5 og 6 sammen i én ved at anbringe gentagesymbolet i tegning 5 i stedet for separat i trin 6.

Prøv også at se PDF-dokumentet. Dokumentet kunne være to sider i en bog. Bemærk teknik-boksen: Her er en fotosekvens som i 6 trin illustrerer yderknækket fra mågens trin 8. Normalt ville man dog i en fotosekvens nøjes med også her at vise før og efter, men stadigvæk viser det en abstraktionsforskel.

Jeg bruger et tegneprogram, Inkscape version 0.45.1. Det er et gratis opensource-program som frit kan hentes fra inkscape.org og producerer SVG-filer, en standard inden for HTML og web der dog desværre ikke umiddelbart understøttes af den aldrende Internet Explorer 6.0. Men man kan eksportere PNG-filer, og det virker fint.

Man kan også tegne i hånden, men det kræver et godt tegnetalent at få det godt, og selv da synes jeg som regel at computerdiagrammerne er bedst, med et renere og mere levende snit, men det er et spørgsmål om smag. Til gengæld er det tydeligt at tegneprogrammet gør det nemmere at lave ændringer og at genbruge de samme tegninger i flere sammenhænge (som illustreret med forskellen på diagramsiden, billedet nedenfor, samt det bogorienterede PDF-dokumentet).

Mågediagram