Thoks grønne fingre

cbp
CBP...
cbp-blomst
...bliver til en blomst...
cbp-blomst
...og en anden blomst...
cbp-frugt
...og modner til en geometrisk frugt!
Fladtrykt vasebase
Samme bagfra
cbp
Sammenlign CBP bagfra
Sammenlign også vasebasens blomst, tulampen...
...med CBP's frugt.

Thoki Yenn, eller Thok som han helt kort blev kaldt, var en dygtig magiker og ekspert i kirigami: klippefoldeteknikken, især for dyr. Se fx det herlige lille filmklip fra 1960.

I forbindelse med papirfoldning.dk er det dog især hans meritter inden for origami der interesserer. Han er fortsat den kendteste danske papirfolder. Det er ikke mange egen-arbejder der er tilgængelig, men de er værd at gæste: Video Bornholm sælger en dvd hvor Thoki Yenn viser nogle af sine ting, og British Origami Society har reddet hans hjemmeside hvor man blandt meget andet finder siderne med hans interessante lille hefte 13 Orikata, oprindeligt udgivet som BOS 13.

Herhjemme var han omkring 1990 en drivkraft bag at få DOC - Dansk Origami Center - op at stå, og betegnende nok var det også ham der få år senere lukkede det igen, der var ikke en naturlig arvtager som kunne være den samlende figur, og han selv ville ikke fortsætte (han var da midt i halvfjerdserne). Men han nåede at præge dansk origami, både med sin karisma og med sine foldninger.

Det er hensigten over de næste måneder at få genbeskrevet hans foldefigurer. Vi lægger ud i denne uge med CBP, "Crossed Box Pleat" eller "krydsende boks-folder", som på én gang viser hans opfindsomhed og hans interesse for geometri. Hvem ellers ville have fundet på at lave en femdeling af et kvadrat (CBP - fremhæver de fire hjørner og midten) og forvandle det til en kubeformet frugt?

CBP såvel som dens frugt besidder en grafisk klarhed som er æstetisk smuk:

CBP CBP-frugt

Thoki har selv fortalt at han engang havde set en eller anden lave en fold hvor der ligesom "stak noget ud på midten". Han foldede frem og tilbage, herunder CBP, og pludselig var terningen der.

CBP er en god eksponent for den geometriske renhed og enkelhed som kan siges at være Dansk Origami, og vasebasen som blev udviklet her over tyve år senere er tæt i familie. Se illustrationerne ude til højre. Faktisk har de præcis samme foldemønster, lagene er blot lejret i hver deres rækkefølge, og Thok må have kendt denne anden variant selvom han ikke (mig bekendt) udviklede videre i den retning.

En fin ting ved CBP er den fortællemæssige og foldemæssige nærhed der er mellem den geometrisk anlagte CBP, de afledte, organiske blomster, og så frugten hvor geometrien, kuben, genopstår af de organiske blade.

Diagrammer: CBP - blomst 1 - blomst 2 - frugt.

Mange tak til Thomas Søndergaard for tilladelse til at beskrive hans fars designs på papirfoldning.dk.