Tulampen: tulipan med lys

bægerbase
Krydsende folder
bægerbase
Afsat låsefolder (vasebase)
fyrfad
Fyrfad med stjerne i
fyrfad
Elegant fra siden
mønster
Tulipanmønster

Jeg holder meget af tulipanen som kan indeholde lys, en tulampe (diagram). Jeg ville gerne kunne fortælle at den er opstået som en bevidst, målrettet handling: "Jeg vil lave en tulipan. Derfor skal jeg folde på den måde."

Desværre er det ikke sandt. I stedet blev den slutproduktet af en række eksperimenter med krydsende folder, et eksperiment der blev sat i gang af en strejftanke om de skæl der er beskrevet under uge 28 og som netop indeholder mange krydsende folder: "Gad vide hvad der sker hvis man lader to strimmelrygge møde hinanden på midten?"

Tulampe Tulampe med lys

Første resultat var de krydsende folder og en iagttagelse af at man ville kunne rejse siderne op og på passende vis gemme de overflødige hjørnefolder væk. Løsningen blev at bruge hjørneflapperne til at låse folderne med (vasebasen), og så var den simple vase opstået.

Det blev hurtigt klart at man kunne lave mange afledte, som fx en CPU-køler, en roset eller en firbladet blomst. Eller variere krydsfoldebredden, fx høj vase og buttet vase. Altsammen gode og udmærkede og (for mig) nye modeller. Også muligheden for at vende folderne diagonalt og lave fx en diagonal høj vase hoppede frem.

Gennembruddet kom i et forsøg på at lave en pendant til rosetten ud fra diagonalvasen. Det kan man ikke, men pludselig åbnede bunden sig op, samtidig med at hjørnerne forblev i facon. Den riflede tulipan var opstået.

Herefter var det rutine at markere hvilke folder der var nødvendige og udtænke en foldesekvens til det udmøntede tulipanmønster.

Som en sidegevinst blev det klart at man, ved at udvide den firbladede blomst svarende til hvad der var gjort med diagonalvasen, kunne lave et fad ud fra den simple vase. Bemærk at her er det den "riflede" model jeg foretrækker, fordi det giver det smukke stjernemønster når man ser ned i den. Men selvfølgelig kan man lave samme øvelse som med den glatte tulipan, og det giver også et nydeligt fad.

Den sidste iagttagelse var at i papirstørrelsen 17x17 passer tulipanens bund lige til et fyrfadslys. Derfor er den en lampe, en tulipanlampe, en TULAMPE.

Åh jo, til allersidst: Tulipaner til lampebrug bør være i lidt stift og tørt papir, så siderne holder sig lige og ikke tørres og bøjes af varmen fra lyset. Og advarsel: stil dem altid på noget brandsikkert og i sikker afstand fra gardiner, serpentiner og andet brandbart.

tulamper vaser