Viklede og monterede roser

Viklet rose
Blomstertråden efterlades med en ende lang nok til at sætte rosen på fx juletræet.
Blomst
Holmelunds rose (foto Flemming Holmelund)
Blomst
Set nedefra (foto Flemming Holmelund)

Her er et par roser som passer godt til julen, selvom det netop ikke er juleroser der jo er en helt anden blomst der er fremme netop her i vintertiden.

Anledningen er at Flemming Holmelund spurgte hvordan man laver en bestemt rose som han har arvet som julepynt fra sine forældre, se billedet til højre. Desværre kan jeg ikke med sikkerhed sige hvordan den er lavet, men jeg gætter på at det er en variant i crepepapir af enten den viklede rose eller den monterede rose.

Disse roser er lavet i silkepapir. De adskiller sig fra hinanden ved at den viklede rose er lavet af en lang strimmel som der er klippet tunger i og derefter viklet rundt om sig selv for at danne en rose, mens den monterede rose består af en række individuelle kronblade der er monteret enkeltvis under omvikling af en blomsterpind med blomstertråd.

Man kan prøve at sammenligne dem med Kawasakis rose der er ren origami.

Monterede roser

Begge metoder er velkendte inden for konstruktionen af papirblomster. Min kone fortæller at da hun var barn (vi taler om 1960'erne) kan hun huske en af bedsteforældrene vikle roser af strimler af crepepapir, idet man udnytter crepepapirets elasticitet undervejs til at forme kronbladene.

Med blot en smule øvelse burde man forresten kunne lave roserne smukkere end dem jeg har vist her på siden. De er mine allerførste forsøg med de pågældende teknikker.