Skildpadder og skjolde

skildpadde med skjold
Skildpadde af kvadrat.
skildpadde med skjold
Skildpadde af 1 x 14/32 papir.
skildpadde med skjold
Ditto.
skildpadde med skjold
Kvadratskildpadden igen.
skildpadde med skjold
Zigsagmønster så de sekskantede segmenter fylder papiret.
skildpadde med skjold
Set bagfra.
skildpadde med skjold
Skildpadde 1 x 14/32 papir igen.
skildpadde med skjold
Ditto.

Skildpadden fra forrige uge er fin, men man må kunne lave et rygskjold med mønster. Det er tæt på at man kunne bruge skælteknikken, men den giver firkantede (og lidt åbne) skæl. I stedet kan man bruge en teknik der krymper i zigzaglinjer, se teknikken for dette.

Skjoldteknikken, eller zigzagkrympningen, kan bruges til at fylde et helt papir ud, se det flotte mønster ude til højre. Det er for meget til en skildpadde. I stedet har jeg valgt at lave tre skjoldsegmenter i midten af papiret som også er midten af skildpadden. Segmenterne er lavet 1/16 af papirbredden, dvs. enheden er 1/32.

Den hvide skildpadde øverst til venstre er første forsøg, med et kvadratisk papir. Fordi rygfoldningen med 3 segmenter jf. tekniksiden krymper papiret med 10/32 på den ene led (3x3 + 1) og 2/32 på den anden, ender man med et papir der har proportionerne 22:30, og skildpadden behøver 2:1. Det overskydende papir (19/32, eftersom det desværre er den lange led der skal være kort for at få rygsegmenterne til at vende rigtigt) må foldes væk, det gør det man folder i tykkere, og dermed bliver den afsluttende skjoldudformning svær at lave - jeg udelod den.

Starter man med at skære det overskydende væk, dvs. snitter 19/32 væk, kommer det til at passe. Faktisk, fordi den lange kant ikke er helt lige, og fordi vi godt vil have en foldelinje lige i midten, skal man kun snitte 18/32 væk, og det er nemt når man har foldet linjerne.

Skildpadde med skjoldmønster