Dr. Albert Schweitzer - uge 8 i 2007

Dr. Albert Schweitzer, origami
Dr. Albert Schweitzer (origamidesign af Eric Kenneway)
Dr. Albert Schweitzer, foto
Dr. Albert Schweitzer (foto lånt fra www.schweitzer.org)

Dr. Albert Schweitzer (1875-1965) var læge, teolog og musiker og nåede både at få Nobels fredspris og Sonningprisen. Han er især kendt for et missionshospital oprettet i Gabon i Afrika i 1913. Hans store næse, store overskæg og bredskyggede hat (formentlig mod den afrikanske sol) er et typisk billede af ham og gør ham nem at karikere.

Eric Kenneway er en kendt papirfolder, ikke mindst for sine fremragende ansigtskarikaturer (se fx [Kenneway 1978]). Hans version af Albert Schweitzer er typisk, med udnyttelsen af den forskellige farve på forside og bagside, og med en grundform der tillader modellering af næse, hår/hat og mund/skæg hver for sig.

Til Albert Schweitzer er lyserød og hvid oplagt, det giver illusionen af en hvid mand i Afrika, iført tropehjelm. Men selvfølgelig kan man også bruge andre farver. Billedet nedenfor viser fx Albert sammen med to hidtil helt ukendte brødre: Den ene måtte rejse hjem med gul feber, den anden nåede aldrig frem på grund af søsyge.

Modellen her foldes af et kvadrat, 15x15 cm giver en god størrelse som er til at folde og hvor Albert ender med en hat-diameter på 7,5 cm. (Diagram)

Flere Schweitzere?

Modellen indeholder rige muligheder for at variere ansigtsform, næse, hår/hat og skæg. Kenneway har fx lavet Stalin, Hitler, de Gaulle, Fidel Castro, Shakespeare, Garibaldi og Nixon på grundlæggende samme måde, men med markante forskelle i frisure og ansigtsudtryk. Yderligere variationer kan fås ved at placere næsefolden andre steder på papiret. Fx er den forvirrede betjent, lavet af Stephen Carter, baseret på Kenneways ansigtsbase, men med næsefolden placeret i den ene kvadrant så der opstå et par ekstra flapper til øjnene.

Vandbombe
Den grundlæggende ansigtsform og næsestørrelse bestemmes af hvordan trekanten her foldes over. Næsen dannes af stykket til venstre for diagonalfolden. Ansigtet formes af vinklen på trekantfolden og dens afstand til diagonalfolden.
Vandbombebuket
Her er næsen på plads, og man er godt i gang med hatten. Her kunne man stoppe med en stiliseret karikatur af en dreng med papirhat på hovedet.
Kaninsphinx
Hatten er klar, og kun skægget mangler. Man kunne stoppe her med en langansigtet yngling.