Sharonfrugter - uge 5 i 2007

sharon-l
sharon-b
sharon-c
sharon-d
sharon-e
sharon-h
sharon-g
sharon-f
sharon-i
sharon-j
sharon-k
sharon-a

Sharonfrugter er en israelsk forædling af kakifrugten (latin: Diospyros kaki, engelsk: Persimmon) som er nemmere at høste, opbevare, distribuere og spise, uden at det er gået ud over smagen. Danmarks undervisningsportal skriver blandt andet: "Sharon har ligesom andre kakifrugter et højt indhold af karotin, der er en forløber for A-vitamin (karotin omdannes i maven til A-vitamin). Vitaminet siges at have en gavnlig virkning på tømmermænd. 100g sharon dækker det daglige behov for A-vitamin. Indholdet af C-vitamin er også pænt. Sharon og andre kakifrugter er rig på mineralet kalium. Det er samtidig en energirig frugt, der ikke feder."

Altså en bemærkelsesværdig sund frugt som tilmed er velsmagende. Af udseende ligner den en mellemstor tomat som er lidt firkantet med en fure på hver side og fire blade i bunden. Det kan man lave i origami, sammenlign selv med fx den orange model-variant øverst til højre. Men modellen kan varieres i papir og finish til mange dekorative udgaver.

Sharonfrugter

Som foldning er den eksempel på en oppustelig model som dog normalt kræver til tilretning i hånden. Den er baseret på grundfolden til fuglebasis, i modsætning til fx kattehovedet og hvalfisken der begge er baseret på vandbombebasis. Der kommer et godt rumfang. Bemærk hvordan sharon-modellen "rimper" bunden samme, i modsætning til modeller baseret på vandbombebasis: de "låser" modstående sider.

Sharon-modellen er relativt nem at folde. Når der er vist mange trin i diagrammet, er det fordi de enkelte trin er vist ret detaljeret. Formgivningsmæssigt er den vigtigste ting hvor hårdt man puster ind i bunden og hvor meget man former ved at vride ud- og nedefter med fingrene. Et hårdt pust vil give en model som flader eller runder godt ud i toppen, mens et moderat pust vil efterlade toppen mere spids og tillukket.

Det er en model der er perfekt til papir farvet i koncentriske, udtonede ringe, eller andre farvemønstre der er symmetriske om midten. Papir på 15x15 cm giver en model med en frugtdiameter på omkring 5 cm, stort set naturlig størrelse.